Новини за датою

Логін
 
Пароль
Реєстрація

  Карта сайту

карта сайту

  Корисні посилання

інші посилання...
Прес-центр >  Охорона здоров'я >  Десятки українок, які покинули рідні міста, стали матерями на Буковині

Прес-центр

Новини

31.03.2022 17:20

Десятки українок, які покинули рідні міста, стали матерями на Буковині |  Охорона здоров'я

Тема новини: Назва теми

Медичні заклади обласної комунальної комунальної власності від перших днів війни стали прихистком для людей з регіонів, що постраждали від бойових дій. Зокрема і вагітних жінок. Чернівецька обласна рада вже повідомляла про те, що десятки українок, котрі покинули свої домівки через війну, стали мамами саме в нашому краї.

Ольга з Харкова до Чернівців приїхала три тижні тому. Разом із сім’єю вони мешкали в північному районі Салтівки, неподалік окружної дороги, звідки й почався наступ російських сил. Вони прокинулися о 5 ранку через обстріли та наступні 6 днів прожили в підвалі розташованої неподалік школи.

Коли російський «Калібр» впав на Європейську площу Харкова, того ж дня «прилетіло» й у сусідній під’їзд будинку, де мешкала Ольга. Відтак разом із чоловіком та старшою семирічною донечкою вони взяли деякі речі, та на своєму авто поспіхом тікали з рідного міста.

«Найстрашніші 15 хвилин у моєму житті – виїжджати з Харкова під обстрілами. Місто – наче вимерло, ніби в постапокаліптичний фільм «Я – легенда» потрапили. Всюди були кинуті розбиті, спалені машини. У Харкові наразі немає жодних умов. Люди там народжують просто в будинках, у підвалах, в метро. Там страшно», - згадує Ольга, ледве стримуючи сльози.

Вона росіянка, в Україні живе з 2013 року. Зізнається, що часом змушена пояснювати родичам звідти, що насправді відбувається Україні.

Чернівців вони дісталися через три дні. Тут чоловік Ольги свого часу проходив інтернатуру і тут в їхньої сім’ї є друзі. Лише через три тижні після приїзду до нашого міста вона зуміла оговтатися морально та повністю заспокоїтись. Навіть перебуваючи у безпеці, Ольга спочатку здригалася від гучних та раптових звуків, які в неї стійко асоціювалися з обстрілами «Градів».

Водночас пережитий стрес відволік від мандражу перед пологами. Ольга стверджує, що після такого народжувати було зовсім нестрашно.

Допомогли й місцеві жителі в Чернівцях, котрі відгукнулися на прохання про допомогу. Першого ж дня їх узяли до себе абсолютно незнайомі люди, пустили переночувати, нагодували та дали їжу із собою. Надалі друзі допомогли зняти квартиру за символічні гроші. Після чого Ольга стала на облік до медичного закладу.

В неї народився хлопчик Марк. Він поводиться спокійно, проте чутливий до звуків.

Географія новонароджених немовлят на Буковині продовжує ширитись. У нас вже народили жінки з Києва, Харкова, Чернігова, Херсону, Миколаєва, Одеси, Дніпра та інших міст.

«Ми ставимося до них, як до членів нашої родини та щиро вболіваємо за кожну з мам. Наш заклад забезпечений медикаментами, продуктами для повноцінного триразового харчування, дитячим харчування, підгузками, пеленками тощо. Дякуючи нашим благодійникам та Чернівецькій обласній раді ми забезпечені всім необхідним для матусь», - каже заступниця генерального директора з загальних питань одного з обласних медичних закладів, депутатка Чернівецької обласної ради Любов Годнюк. 

Фотосесія

  • Джерело: Пресслужба Чернівецької обласної ради

  Теми новин

Розробник - 
IMENA.ua