Новини за датою

Логін
 
Пароль
Реєстрація

  Карта сайту

карта сайту

  Корисні посилання

інші посилання...
Прес-центр >  Історія

Прес-центр

Новини - Історія

30.03.2022 15:03

Першій письмовій згадці про Буковину виповнюється 630 років!

Першій письмовій згадці про Буковину виповнюється 630 років!
Така назва краю з’являється у молдавській грамоті, яких збереглося дуже мало з кінця XIV століття.



04.03.2022 12:21

Сьогодні - День народження Володимира Івасюка

Сьогодні - День народження Володимира Івасюка
Йому могло виповнитися сьогодні 73 роки. Безсумнівно, він міг би ще створити безліч шедеврів та музичних шлягерів. Проте йому обірвали життя ті, чиї нащадки зараз жорстоко і підступно вбивають українців.



13.10.2017 18:03

До 75-річчя створення УПА

До 75-річчя створення УПА
Участь у церемонії спеціального погашення поштової марки, присвяченої командиру Буковинського куреня УПА Назарію Данилюку, що відбулося до 75-ї річниці з дня створення Української повстанської армії, взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. Разом із керівником представницької влади краю спеціально виготовлений штамп на марці поставили голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук, директор Чернівецької дирекції ПАТ «Укрпошта» Ярослав Цюпак та член обласного товариства політв’язнів та репресованих, учасниця національних визвольних змагань Орисяя Теляєва.



07.10.2017 16:33

Іван Мунтян: Полотна Андрія Холоменюка є відображенням славних сторінок національної історії України

Іван Мунтян: Полотна Андрія Холоменюка є відображенням славних сторінок національної історії України
На цьому наголосив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, звертаючись до організаторів та гостей персональної виставки Заслуженого художника України Андрія Холоменюка, який з нагоди 609-ї річниці першої письмової згадки про місто Чернівці презентував історико-художній проект «Лицарська слава середньовічної Руси-України» 7 жовтня у Центрі культури «Вернісаж».



22.05.2017 14:02

На Буковині відзначили 156-у річницю перепоховання Тараса Шевченка

На Буковині відзначили 156-у річницю перепоховання Тараса Шевченка
Сьогодні, 22 травня, у столиці Буковини відбувся урочистий мітинг з нагоди 156-ї річниці з дня перепоховання великого українського поета, співця української незалежності та соборності – Тараса Григоровича Шевченка. Так, представники влади та громади поклали оберемки синьо-жовтих квітів до монумента Кобзаря на Центральній площі міста Чернівців, а також заслухали низку його творів у виконанні творчих колективів та солістів Чернівецької обласної філармонії та Чернівецького академічного обласного Українського музично-драматичного театру. Участь в урочистостях взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян.



09.05.2017 15:10

Іван Мунтян: Дякую усім ветеранам війни та новітньому поколінню Героїв, які захищали та захищають нашу країну і народ

Іван Мунтян: Дякую усім ветеранам війни та новітньому поколінню Героїв, які захищали та захищають нашу країну і народ
Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян взяв участь в урочистих заходах, які відбулися з нагоди 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні сьогодні, 9 травня, на Соборній площі та у Центральному парку культури та відпочинку м. Чернівців. Так, керівник представницької влади краю вшанував пам’ять усіх українських воїнів, які загинули під час Другої світової війни і бойових дій на Сході України, а також поклав квіти до монументів перемоги.



13.06.2016 17:03

Іван Мунтян: Ви – жива пам’ять про злочини комуністичного режиму!

Іван Мунтян: Ви – жива пам’ять про злочини комуністичного режиму!
З такими словами голова Чернівецької обласної ради звернувся до учасників жалобного зібрання, що відбулося сьогодні, 13 червня, на території історико-культурного заповідника «Кладовище по вулиці зеленій» з нагоди 75 роковин масових депортацій буковинців до Сибіру.



15.05.2016 13:55

Іван Мунтян: Мусимо пам’ятати уроки історії, аби уникнути помилок минулого

Іван Мунтян: Мусимо пам’ятати уроки історії, аби уникнути помилок минулого
Сьогодні, 15 травня, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян разом із представниками влади, святими отцями та громадськістю взяв участь у жалобному зібранні на Центральній площі Чернівців з нагоди вшанування пам’яті жертв політичних репресій.



16.09.2015 16:34

Чернівецькі науковці презентували історію розвитку органів влади на території області

Чернівецькі науковці презентували історію розвитку органів влади на території області
Сьогодні група науковців-істориків Чернівецького національного університету та Чернівецького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування презентували колективну монографію «Історія розвитку органів влади на території Чернівецької області». Колектив авторів зібрав в одній праці відомості про особливості управління та специфіку діяльності органів влади на території Чернівецької області з найдавніших часів і до сьогодні, в періоди перебування краю у складі різних держав. Історики наголосили, що представлена монографія є першим комплексним дослідженням системи управління не лише в області, а й в Україні загалом.
Вітаючи науковців із виходом у світ такого фундаментального наукового доробку, голова обласної ради Михайло Гайничеру зауважив, що книга найперше розрахована на фахівців, дослідників і практиків. Знадобиться вона і тим, хто працює в органах влади сьогодні, в час проведення децентралізації та реформування системи влади. Голова облради висловив міркування, що з окремими тезами та висновками можна сперечатись, але авторський погляд дає читачу можливість для роздумів та формування власного бачення.



29.10.2012 10:52

У відповідь на звернення депутатів Чернівецької обласної ради

У відповідь на звернення депутатів Чернівецької обласної ради
У відповідь на звернення депутатів Чернівецької обласної ради щодо відзначення 800-річчя першої писемної згадки про село Онут Заставнівського району на державному рівні на адресу крайового парламенту надійшов лист за підписом голови Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Володимира ЯВОРІВСЬКОГО. «Якщо народними депутатами України як суб’єктами права законодавчої ініціативи буде внесений відповідний проект Постанови, – йдеться у відповіді, – Комітет розгляне його на одному зі своїх засідань та надасть свій висновок Верховній Раді України».



15.06.2012 10:43

На вшанування пам'яті буковинців, депортованих радянським режимом

На вшанування пам
У скорботній церемонії вшанування пам’яті мешканців Буковини - жертв насильницької депортації у 1940 році – взяли участь перший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій ГАЛИЦЬ, керуючий справами обласної ради Аркадій МОІСЕЙ, депутати Чернівецької обласної, міської та районних в м. Чернівці рад, представники духовенства та громадськості Буковини. Учасники скорботного заходу поклали квіти до пам’ятного хреста, встановленого на кладовищі, що на вулиці Зеленій обласного центру. За архівними даними, внаслідок насильницької депортації постраждали понад 100 тисяч мешканців Буковини, яких у примусовому порядку було виселено у малонаселені регіони СРСР.



04.04.2011 12:22

Вшановуючи пам’ять жертв тоталітарного режиму

Вшановуючи пам’ять жертв тоталітарного режиму
Днями минули 70-ті роковини трагедії, що сталася поблизу урочища Варниця біля кордону з Румунією. Наприкінці березня 1941 року тисячі жителів сіл нинішніх Глибоцького та Сторожинецького районів, що були розташовані в долині річки Сірет, підбурені невідомими провокаторами, рушили у напрямку сусідньої Румунії, щоби перейти кордон. Людей переконували, що кордон тимчасово відкритий для вільного переходу. Не допомогли спинити колону селян з хоругвами та іконами ані вмовляння представників місцевої влади, ані стрілянина у повітря з боку прикордонних нарядів. У безпосередній близькості до прикордонної смуги людей зустрів шквальний вогонь з кулеметів та автоматів. Врятуватися вдалося тільки кільком сотням. Кількість жертв тієї трагедії достеменно невідома, оскільки вбитих і поранених, яких добивали просто на місці розстрілу, ховали таємно.



  Теми новин

Розробник - 
IMENA.ua