Новини за датою

Логін
 
Пароль
Реєстрація

  Карта сайту

карта сайту

  Корисні посилання

інші посилання...
Прес-центр >  Суспільство >  Представники румунської громади запевнили, що на Буковині немає місця сепаратизму

Прес-центр

Новини

04.08.2015 15:24

Представники румунської громади запевнили, що на Буковині немає місця сепаратизму |  Суспільство

Тема новини: Назва теми

Голова обласної ради Михайло Гайничеру та голова облдержадміністрації Олександр Фищук зустрілись із представниками румунських національних товариств області та керівниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади районів області, де компактно проживають етнічні румуни.

Михайло Гайничеру наголосив на необхідності активізації роботи з підготовки та реалізації програм транскордонного співробітництва, які дають додаткові можливості для розвитку територій, дотримання вимог Євросоюзу до підготовки цих проектів, адже в області чимало прикладів, коли через недотримані формальності потрібні та перспективні проекти не можуть бути реалізовані. Голова облради також зауважив, що в більшості своїй співпраця стосується галузі культури, літератури, мистецтва, тому є потреба в активізації інвестиційних проектів. «Під час візиту Прем’єр-міністра Румунії в Чернівці я висловив пропозицію щодо створення урядом Румунії інвестиційного фонду, який би сприяв реалізації взаємовигідних інвестиційних проектів, - розповів Михайло Гайничеру. - Це ж питання порушувалось і на зустрічах із головами повітових рад сусідніх повітів». Голова облради запропонував представникам національно-культурних товариств долучитись до реалізації цієї ідеї, яка при вдалому втіленні може бути продуктивною.

Михайло Гайничеру також зупинився на питанні будівництва двох пунктів пропуску на українсько-румунському кордоні в рамках транскордонного проекту. Він зауважив, що Чернівецька облрада та ОДА доклали чимало зусиль для його реалізації, адже відкриття пунктів пропуску у Красноїльську та Дяківцях дозволить активізувати торгівельно-економічні відносини у прикордонних районах області, створити умови для покращення добробуту його мешканців. Михайло Гайничеру також висловив сподівання на отримання коштів в рамках операційної системи Україна-Румунія на будівництво доріг до цих пунктів пропуску.

Керівник обласної ради зупинився на питанні реалізації Угоди про малий прикордонний рух. За підрахунками спеціалістів, 600 тисяч жителів Чернівецької області згідно з Угодою матимуть преференцію щодо перетину кордону, залишилось ще 350 тисяч. Михайло Гайничеру висловив міркування про можливість поширення дії Угоди на всю область, а не тільки прикордонну зону. За приклад він навів Угоду між Румунією і Молдовою, якою передбачено, що безвізовий режим малого прикордонного руху розповсюджується на територію всієї Молдови.

Під час зустрічі порушувались також питання проведення в Україні реформ, зокрема, децентралізації влади, наповнення бюджетів, соціально-економічного та культурного розвитку. Керівники румунських товариств звернули увагу очільників області на проблеми в галузі освіти: скорочення кількості навчальних закладів з румунською мовою викладання, недостатнє наповнення бібліотечного фонду, необхідність збереження та примноження культурних надбань.

Представники румунської громади наголосили, що жодні провокації ззовні, на зразок розповсюджених нещодавно у ЗМІ, не мають під собою підстав і не можуть мати підтримки у румунської громади краю, адже румуни Буковини є свідомими громадянами України.  Голова обласної ради подякував громадським діячам за консолідацію суспільства та наголосив, що ця складна ситуація показала, що всі ми незалежно від національності є жителями Чернівецької області держави Україна. «Мені також приємно відзначити позицію Румунії, яка першою ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, активізацію співпраці між нашими країнами на різних рівнях, - зауважив  Михайло Гайничеру. – Сьогодні не можна сказати, що проблем нема, але їх обговорюють і вирішують. Ми, сусіди, повинні розуміти, знати і вивчати один одного, і такі комунікатори, як ви, - звернувся керівник обласної представницької влади до присутніх, - і як українська громада в Румунії – це плюс для влади, для нашого спільного європейського майбутнього».

Фотосесія

  • Джерело: Прес-служба обласної ради

  Теми новин

Розробник - 
IMENA.ua