Новини за датою

Логін
 
Пароль
Реєстрація

  Оголошення

24.12.2021 10:10
ПОВІДОМЛЕННЯ


    про оприлюднення проєкту рішення Чернівецької обласної ради "Про окремі питання оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області"

27.09.2021 16:58
До відома громадян!


    За дорученням голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка створено посилання, за яким можна ознайомитися з переліком об’єктів комунальної власності області, які можуть бути передані в орендне користування: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit... Список відповідних об’єктів надалі буде постійно оновлюватися та актуалізуватися. Нагадуємо, Чернівецька обласна рада діє на засадах відкритості та прозорості.
 

  Карта сайту

карта сайту

  Корисні посилання

інші посилання...
Прес-центр >  Діяльність органів місцевого самоврядування >  Наукова бібліотека ЧНУ отримала факсимільне видання "Костянтинівська кормча" XVI століття

Прес-центр

Новини

12.01.2022 14:55

Наукова бібліотека ЧНУ отримала факсимільне видання "Костянтинівська кормча" XVI століття |  Діяльність органів місцевого самоврядування

Тема новини: Назва теми

Наукова бібліотека Чернівецького національного університету отримала від громади міста Старокостянтинів, що на Хмельниччині, факсимільне видання «Костянтинівська кормча». Рукописний варіант цього видання побачив світ наприкінці XVI століття в Костянтинові, колі ці землі були в складі Речі Посполитої.

Начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм виконавчого апарату Чернівецької обласної ради Петро Брижак відвідав захід та подякував гостям зі Старокостянтинів за такий подарунок.

«Маю велику приємність і честь сьогодні від імені керівництва – Олексія Бойка, Миколи Гуйтора, Михайла Павлюка передати вітання нашому зібранню та подякувати Дмитру Савичу, вам, шановні колеги зі Старого Констянтиніва за те, що сьогодні наша Чернівецька наукова бібліотека отримала такий чудовий подарунок.

Це неоціненний скарб, до якого тепер мають можливість бути дотичними наші історики, релігієзнавці, просвітяни та всі ми. Це цілий пласт культури. Тому ми будемо дякувати за те що, наша бібліотека поповнилася таким чудовим подарунком», - сказав Петро Брижак.

Як розповів кандидат історичних наук Дмитро Лящук, котрий є головним впорядником факсимільного видання, до цієї праці залучили чимало людей, зокрема й науковці та видавці з Чернівців. Робота тривала кілька років.

«Ми думали, що видання було загублене під час ІІ Світової війни. Але зусиллями науковців її вдалося знайти у Варшаві. Кормча – це зведення церковних законів, котрі регулювали життя наших предків. Як Біблія: що карається та вважається гріхом, як похрестити дитину, як ховати людей, як молитися тощо. Після «Руської правди», це мабуть друга книга, яка мала настільки велике значення для нашого суспільства в ті часи», - каже Дмитро Лящук.

Фотосесія

  • Джерело: Пресслужба Чернівецької обласної ради

  Теми новин

Розробник - 
IMENA.ua