Новини за датою

Логін
 
Пароль
Реєстрація

  Оголошення

21.03.2022 18:41
Щодо подання декларацій за 2021 рік


    Роз'яснення Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - НАЗК) від 07.03.2022 року № 4 щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, проведення перевірок), наданих із метою реалізації положень Закону України від 03.03.2022 року № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни».
 

  Карта сайту

карта сайту

  Корисні посилання

інші посилання...
Прес-центр >  Культура >  Сьогодні 115-ті роковини смерті Антона Кохановського

Прес-центр

Новини

10.09.2021 14:58

Сьогодні 115-ті роковини смерті Антона Кохановського |  Культура

Тема новини: Назва теми

З цієї нагоди на Руському цвинтарі, де в родинному гробівці спочиває Почесний бургомістр Чернівців, пройшла церемонія вшанування його пам’яті.


На заході були присутні радник голови Чернівецької обласної ради Петро Брижак, члени Обласного товариства польської культури імені А. Міцкевича на чолі з головою Владиславом Струтинським, депутат обласної ради Сергій Добржанський, представники місцевої влади та духовенство.


Вшановували пам’ять про видатного громадсько-політичного діяча, згадуючи чисельні видатні здобутки, якими й по нині славиться місто Чернівці. Присутні поклали до пам’ятника квіти та запалили лампадки.


За період правління містом Антона Кохановського, усього за декілька десятиліть XIX століття Чернівці, які були тоді віддаленою провінцією австрійської монархії, розбудували та підняли до рівня європейських столиць. Тут збудували школи, культурні заклади, готелі та ресторани, багатоповерхові будинки, вимостили вулиці бруківкою, провели воду та каналізацію, під’єднали світло, запустили перший трамвай. За роки праці Кохановського і його сприяння також звели поштамт (пошта на вулиці Поштовій), 18 років будували унікальну споруду Резиденції митрополитів Буковини і Далмації та Вірменську католицьку церкву східного обряду Святих апостолів Петра і Павла за проєктами чеського архітектора Йозефа Главки.


Антон Кохановський брав активну участь, коли зводили єзуїтський костел Найсвятішого Серця Ісуса, і долучився до його будівництва дуже конкретними коштами з власного гаманця. Він був настільки пошанований, що Папа Римський передав вітання і благословення всій родині Кохановського на три покоління вперед.


Після четвертого терміну на посаді мера Чернівців Кохановського обрали віцемаршалом Буковинського сейму (голова обласної ради сьогодні), хоч він і залишався депутатом міської ради. Саме на цей період припала така надважлива справа, як клопотання у Відні про відкриття університету. Очолював крайову владу він два скликання (9 років). Коли йому виповнилося 70, це був 1887 рік, його знову обрали міським головою. Він повертається у Ратушу, хоча одночасно впродовж 1868-1904 років був депутатом крайової влади та з 1871-го по 1885-й входив до Державної ради Австрії.


А ще за його правління у Чернівцях з’явився ще один зв’язок зі світом, залізницю провели 1866 року. Через декілька років її проклали до Відня, і вже наприкінці ХІХ століття щодня туди з Чернівців відправлялося п’ять потягів та один — на Париж.


Коли 1906 року 10 вересня на 89 році життя Антон Кохановський відійшов у вічність, його ховали всі Чернівці. Того дня життя міста завмерло, все було зачиненим — усі прийшли попрощатися з Антоном Кохановським, якого ще за життя називали «батьком» міста.


Відтоді минуло понад сто років, а всі споруди, які звели за часів Антона Кохановського, досі є окрасою та гордістю Чернівців, треба тільки це зберегти. І то буде найдостойнішим пам’ятником і пошанівком для багаторічного міського голови барона Антона рицаря Кохановського фон Ставчанського.

  • Джерело: Пресслужба Чернівецької обласної ради

  Теми новин

Розробник - 
IMENA.ua